luni, 27 august 2012

DOUA RETETE BUNE DE TOT....

Chis-choren




Ingrediente
Pentru 5 portii:
faina - 400 g
unt - 250 g
oua - 7 bucati
costita/slanina afumata - 200 g
sunca presata - 150 g
cascaval - 100 g
smantana - 300 g
sare dupa gust

Mod de preparare

Chis-choren este un aperitiv cu carne si branzeturi delicios si consistent. Costita afumata se taie felii mici. sunca presata se taie felii subtiri si cuburi mici. Cascavalul se curata de coaja si se rade. Ouale se spala. Costita se inabusa in 25 g de unt. Se scoate separat. in grasimea ramasa se inabusa sunca, se amesteca cu costita sau slanina si se lasa sa se raceasca. Faina se framanta cu 200 g de unt, 2 oua, sare si putina apa. Se obtine un aluat de consistenta moale, care se lasa 15 minute in repaos. Aluatul se intinde in foaie cu grosime de 3 cm si se aseaza intr-o tava unsa. Peste foaie se aseaza sunca si costita sau slanina. Separat se bat 5 oua cu smantana; se adauga cascavalul, 25 g unt incalzit si sare. Compozitia se toarna peste foaia cu sunca si costita. Se coace la cuptor, la foc potrivit, cca 20-30 de minute.

Chis-choren se serveste cald.



Ciorba Radauteana – ingrediente

Pentru aceasta reteta de Ciorba radauteana vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

    un pui intreg/ o gaina – 1,5 – 2 kg,
    morcov- 3 buc.,
    radacina de patrunjel/ pastarnac – 2 buc,
    telina – 1/4 buc,
    ardei gras / ardei kapia – 2 buc,
    smantana – 200 gr,
    oua- 5 buc,
    faina – 2 linguri,
    usturoi – o caciulie,
    otet – 3 linguri,
    piper, boia, sare – dupa gust.

Timp necesar pentru pregatire: 2 -4 ore, in functie de tipul de carne folosita la aceasta ciorba radauteana.

Din aceste ingrediente vor iesi 10 portii.
Modul de preparare a retetei de Ciorba radauteana:

    Pentru inceput, spalam bine puiul sau gaina si o portionam in in mai multe bucati. O punem intr-o oala destul de mare. Legumele toate curatate si taiate in doua, ardeii curatati de seminte, se pun in aceasi cratita. Turnam aproximativ 3 litri de apa si dam focul la minim, lasam totul sa fiarba pana carnea se desprinde de pe oase.Atunci cand carnea este pregatita, aceasta se scoate pe o farfurie, iar legumele separat in alta. Cu grija indepartam toata carnea de pe oase si o taiem cubulete mici . Din legume se vor pastra doar ardeii fierti.
    Supa ramasa o trecem prin strecuratoare si o punem intr-o oala curata. Carnea si ardeii taiati fasii ii punem si pe ei acolo.
    Intr-un castron punem smantana, faina, galbenusurile si o cana de supa . Amestecam totul bine pana devine o compozitie omogena. O turnam in aceasi oala cu supa ramasa. Curatam usturoiul si il pisam in oala, iar la final, adaugam otetul sare si piperul, boia dupa gust.
    O potriviti cu inca putin otet, daca vi se pare usor dulce.
    Serviti ciorba radauteana alaturi de o paine de casa calda si ardei iuti.

Tips:

    Pentru un gust desavarsit va propun sa spalati puiul/ gaina bine, sa ii scoateti maruntaiele si sa il puneti la fiert de-a-ntregul, fara a-l  transa, toata supa va avea un gust mai bun .
    Plus ca ar trebui fiert la un foc minim, pentru a nu face deloc spuma.
    Legumele fierte si nefolisite le puteti pune intr-o salata:
PENTRU CE CARORA NU LE PLACE CIORBA DE BURTA.....DAR SI PENTRU TOTI CARE PREFERA O CIORBA EXCELENTA!!!

Niciun comentariu: