miercuri, 3 octombrie 2012

CEA MAI BUNA RETETA DE GULAS..


   

   

 
Gulas la ceaun


Ingrediente:

    1,5 kilograme pulpa de vita
    1,5 kilograme pulpa de porc
    3 kilograme de cartofi
    10-15cepe mari(Aproximativ 3kg)
    6 ardei grasi sau kapia (frumosi ar fi rosii)
    2 ardei iuti (dupa ce ati verificat ca cei rosii nu sunt  iuti)
    6 rosii carnoase (sau 3 conserve de rosii decojite)
    100 grame de untura
    3-4 linguri de boia de ardei dulce
    o lingura rasa de chimen
    5-6 frunze de dafin (op?ional)
    o legatura de patrunjel care pocneste de cât e de proaspat si crud e
    o lingurita de zahar
Pentru a iesi un gulas cu un gust desavirsit se pune ceapa atit cit se pune si carne(in kg).

Preparare:

    Taiati carnea de vita si porc în cuburi potrivit de mari, cât o îmbucatura de barbat. Curatati ceapa si taiati-o în pestisori, nu foarte subtiri. Curatati cartofii si taiati-i în cuburi  marisoare. Lasati cartofii într-un vas cu apa sa nu se înnegreasca. Curatati ardeii grasi si taiati-i în patrate mari. Procedati la fel cu cei mici dar pe care îi taiati mai marunt. Faceti focul. Beti o bere.
    Încingeti untura în ceaun si, dupa ce sfârâie bine, adaugati carnea de vita si cea de porc. Amestecati energic câteva secunde sa se rumeneasca bine pâna când carnea începe sa-si lase zeama. Nu spumiti ca e pacat de Dumnezeu. Lasati carnea sa-si faca de cap în amestecul ei, sa prinda a se fragezi înabusit.  Când toata zeama a scazut si carnea prinde a se praji din nou în grasime, adaugati ceapa si ardeii si caliti-i cu pricepere. Când prind a se  înmuia adaugati  boiaua si semintele de chimen (macinat sau întreg). Lasati-le si pe ele sa se rumeneasca. Aveti grija însa sa nu le ardeti. Stingeti cu vreo doi litri si jumatate de apa si lasati sa fiarba vreo jumatate de ora. Mai beti o bere.
    Când carnea e aproape fiarta, adaugati cartofii si rosiile (taiate în bucati generoase), cu grija sa nu va ardeti (nu uitati ca ati baut deja doua beri! lasati-o mai usor). Sarati delicat amestecul si daca e prea putin lichid mai completati. Nu exagerati cu apa. Ingredientele trebuie sa fie acoperite la limita. Adaugati si lingurita de zahar care trebuie sa taie din acreala rosiilor.
    Lasati gulasul sa mai fiarba vreo jumatate de ora. Carnea trebuie sa fie moale, cartofii fierti, iar fiertura grosuta si gustoasa. Completati cu sare si piper. Daca o doriti mai groasa puteti sa legati fiertura cu putina faina amestecata cu smântâna sau suc de rosii. Aveti grija doar ca faina sa fie bine înglobata în lichid înainte de a o turna în gulas.

Serviti cu patrunjel tocat deasupra, o felie de pita neagra, un ardei iute si o lingura de smântâna lânga. Acum chiar puteti bea o bere. Meritati

2 comentarii:

Anonim spunea...

fff...bun

Anonim spunea...

ff...bun