PENTRU,,MOFTUROSII,, CARE CRED CA BURTA(de VITA) NU E COMESTIBILA....O ALTENATIVA...BESTIALA
Mai uşor de gătit decât ciorba de burtă, ciorba rădăuţeană este
apreciată chiar şi de cei mai pretenţioşi gurmanzi. Se spune că acest
fel de mâncare a fost inventat de o gospodină din Bucovina care a reuşit
să o facă experimentând.
Ingrediente pentru 4,5-5 litri:
– Un piept mare de pui cu piele şi os
– O ceapă
– O ţelină de mărimea unui măr
– Un păstârnac
– O rădăcină de pătrunjel
– 2-3 morcovi
– Un gogoşar şi un ardei gras roşu
– 3 ouă
– 200-300 ml smântână 20% grăsime
– Una-două linguri oţet
– 3-4 căţei de usturoi
– O legătură pătrunjel
Mod de preparare
Pieptul de pui se taie în două de-a lungul şi se pune la fiert într-o
cantitate suficientă de apă. Se daugă sare încă de la început. După ce a
tras primul clocot şi aţi cules spuma adăugaţi ceapa întreagă şi
rădăcinoasele tăiate în bucăţi mari.
Când au fiert atât carnea cât şi legumele vor fi scoase din oală.
Carnea va fi dezosată şi curăţată de piele, apoi va fi tăiată fâşii
întocmai ca la ciorba de burtă. Albitura (ţelina, păstârnacul şi
rădăcina de pătrunjel, opţional şi ceapa) vor fi puse în blender cu o
cantitate suficientă de apă şi vor fi pasate până se vor transforma
într-o cremă.
Dacă nu aveţi un robot de bucătărie, rădăcinile vor fi date printr-o
sită. Fâşiile de carne se vor adaăuga în supă odată cu piureul de
rădăcinoase. Morcovul se va tăia rondele. Cei care preferă ca ciorba să
aibă culoarea portocalie pot pasa şi morcovul. Se pun la fiert şi
cubuleţele de gogoşar şi ardei copt. Pot fi folosiţi gogoşari puşi la
oţet, gustul fiind chiar mai bun.
Smântâna se amestecă bine cu gălbenuşul de ou (albuşul nu va fi
adăugat în ciorbă), se pune supă fierbinte câte puţin şi după ce se
subţiază se adaugă în oală. Se adaugă usturoiul pisat ca la mujdei şi se
lasă la fiert 2-3 minute. Atenţie, dacă usturoiul va fierbe mai mult
îşi va pierde gustul, dacă fierbe prea puţin va oxida. La final se pune
oţetul ( e de preferat oţet de la gogoşari).
Condimentele se pun după gust, dar şi smântâna şi ouăle. Cei care
preferă mâncărurile mai consistente, vor putea să pună ceva mai multă
smântână şi pot adăuga un ou, dar se poate şi reduce cantitatea de
smântână. Sarea, oţetul şi usturoiul se pun după gust. E de preferat să
fie adăugate cu moderaţie şi să fie completat gustul în timpul mesei.
Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când e servită ciorba
rădăuţeană. Ardeiul iute nu trebuie să lipsească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu